Egy vetélkedő margójára – a QR kód egy oktatási felhasználási lehetősége

Vajon mire használható a QR kód az oktatásban?

Közel két hónapja vetélkedőt szerveztünk a zsombói iskolában (kétlaki tanár vagyok 🙂 ), melynek aprópóját a Comenius partnerek látogatása adta. Ezen a napon azt volt a célunk, hogy az iskola már nyelvet tanuló diákjai együtt töltsenek egy egész délelőttöt a vendégekkel, miközben közösen feladatokat oldottak meg. A feladatokhoz magyar és angol nyelvű feladatleírások is készültek. Minden csapatot úgy osztottunk be, hogy a diákok minden évfolyamról és minden nyelvi szintről kerüljenek a csapatba, így próbálva egyenlő esélyt biztosítani számukra. A vetélkedő során minden állomáson maximum 8 perc állt rendelkezésre a feladatok megoldására.

A két éves Comenius projektünk fő témája a zene, a projekttevékenységekhez kapcsolódó próbákat válogattunk össze a vetélkedők számára:

  • Europe Quiz (Európa vaktérképen kellett a partnerországokat megkeresni, bejelölni a fővárosokat, elhelyezni a megfelelő zászlókat, illetve a partneriskola települését)
  • Let’s play physics (Hangot adó fizikai kísérletek végrehajtása magyarázatokkal egybekötve)
  • Flag hunt (akadálypályán kellett végighaladni, és zászlókat megérinteni)
  • This is us! (egy mókás csoportképet kellett készíteniük  a csapatoknak)
  • National Composers and Anthems (ez a próba egy zeneszerző ismereti kvízből és az 5 ország himnuszainak felismeréséből állt)
  • Don’t get puzzled! (a népdal illusztrációként készült gyerekrajzokból puzzle-t készítettünk, a csapatok feladata az volt, hogy a kép kirakása után felismerjék az adott népdalt, feladat volt a népdal címének meghatározása is)
  • I draw, you draw, … we all draw (egy közös rajz készítése a Comenius  projektről)

és még nagyon sok izgalmas (szendvicsművészet, közös tánc, Wanted!, stb) feladat.

A gyerekek egy Log Card-ot kaptak, amely egy mappához volt hasonló, s ebbe gyűjtötték össze titkos kódokat.

Minden állomáson szerezhettek egy-egy QR-kódot, amit vagy mobiltelefonnal (előzőleg a Sulivilág oldalunkon megadtuk a QR-kód olvasók letöltési linkjeit, így a gyerekek előre tudtak készülni a feladatra) beolvastak az állomásokon, vagy a végső próbán netbookok webkamerájának segítségével fejtettek meg.


Hivatalos puskaként használhatták a projekt honlapját, melynek QR- kódját a menetlevelekre nyomtattuk. Minden kód a projekttel és a feladatokkal kapcsolatos egy-egy angol szót rejtett, s záróakkordként ezeket keresték meg egy szókereső rejtvényben, a kimaradó betűkből a projektünk jelmondata volt összeolvasható.

Ez volt a mi Comenius Questünk 🙂
Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s